A KRESZ ÉS AKTUÁLIS VÁLTOZÁSAI

2011. június 27. 22:05, hétfõ
0 hozzászólás
A KRESZ pontosan szabályozza, hogy a különböző járművekkel a lakott területeken, országutakon, autópályákon, vagy mellékutakon milyen maximális sebességgel közlekedhetünk.

A hangsúly a maximálison van, hiszen ezek nem kötelező előírások, a közlekedésben a legtöbb rajtunk, az embereken múlik. Figyelembe kell venni az időjárási viszonyokat, viharban, esőben, hóesésben csak olyan tempóban haladjunk, amelyben biztosak vagyunk abban, hogy szükség esetén gond nélkül meg tudunk állni. Elkerülhetetlen az önkontroll is, hiszen, ha érezzük, hogy fáradtak vagyunk, vagy betegen ülünk a volán mellé, akkor se éljünk a maximális sebesség lehetőségével, csökkentsük tempónkat

A járműközlekedés általános szabályai

Sebesség

26. § (1) Az egyes járművekkel – ha e rendelet másként nem rendelkezik – legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:

a) személygépkocsival, motorkerékpárral, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival

 

aa) autópályán

130 km/óra,

 

ab) autóúton

110 km/óra,

 

ac) lakott területen kívül egyéb úton

90 km/óra,

 

ad) lakott területen

50 km/óra,

d/1. hólánccal felszerelt gépjárművel

50 km/óra,

 

(2) Ha a „Sebességkorlátozás” jelzőtábla lakott területen 50 km/óránál, lakott területen kívül 90 km/óránál nagyobb sebességet jelez, személygépkocsival, motorkerékpárral és a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival legfeljebb a jelzőtáblán megjelölt sebességgel szabad közlekedni.

(3) Olyan járművel, amelynek megengedett legnagyobb sebességét a műszaki megvizsgálás során az (1) bekezdésben foglaltaknál alacsonyabban állapították meg és ezt a jármű forgalmi engedélyébe (igazolólapjába) bejegyezték, legfeljebb a megállapított sebességgel szabad közlekedni.

(4) A jármű sebességét az (1)–(3) bekezdésben említett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.

(5) Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.

 


Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás
A KRESZ ÉS AKTUÁLIS VÁLTOZÁSAI

Teszt


2012. január 4. 18:11, szerda
sdfsfs

Közúti baleset


2011. június 27. 22:44, hétfõ
Ha bekövetkezik a baleset, azonnal álljunk meg, súlyos sérülésnél, vagy ha halálos balesetről van szó, azonnal értesítsük a rendőrhatóságot, a mentőket.

Egyes járműfajták közlekedésére vonatkozó külön szabályok


2011. június 27. 22:42, hétfõ
Amikor a biztonsági övet bevezették, Svájcban többen a bírósághoz fordultak, mondván, ezek alkalmazásával korlátozzák az emberi szabadságjogokat. Azzal is érveltek, hogy egy folyóba zuhanásnál, vagy más balesetnél nehezen szabadulnak az övektől.

Magatartás a gyalogosokkal szemben


2011. június 27. 22:38, hétfõ
A gyalogosok se angyalok, gyakran az álló járművek elől „bújnak ki, féktávolságon belül lépnek a zebrára, ők is türelmetlenek, hibáznak. De a legnagyobb felelősség a járművezetőket terheli, hiszen a zebrán okozott balesetek legtöbbje súlyos kimenetelű.
SZAVAZÁS

kérdés3

Szavazást kizárólag regisztrált felhasználók használhatják.

1
2
3
Eddig szavazott: 10
JÁTÉKOK
Reflex játék
Duis ullamcorper tempus magna eu semper.
Memóriajáték
Duis ullamcorper tempus magna eu semper.
PÁRBESZÉD
Írja meg nekünk közlekedéssel kapcsolatos kérdéseit, és legjobb tudásunk szerint igyekszünk megválaszolni azokat.